top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Deformiteti kicme

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kicmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišicni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasledje i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizicka aktivnost dovode do poremecene statike kicmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utice na razvoj vec prisutnih deformacija.


Kifoza


Kifoza ili pogrbljenost je povecana krivina kicmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kicme. Posebno je uocljiva u sedecem položaju i prati je povijenost ramena u napred. Cesto je posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišice stomaka i ledja.


Skolioza


Skolioza je krivljenje kicme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova “C”, dvostruka kada se kicma krivi na obe strane kao slovo "S" i vrlo retko trostruka. Nema spolja vidljivih ociglednih znakova, cak vrlo cesto ova deca imaju dobro držanje što otežava blagovremenu dijagnostiku. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu (jedno rame niže, grudni koš sa izbocen više sa jedne strane, ulegnut rebarni luk, nejednaki trouglovi stasa...). Za razliku od ostalih deformacija kod kojih je uzrok uglavnom ocigledan, skolioze su u najvecem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvideti kako ce napredovati što otežava lecenje i davanje prognoze. Na žalost nekada i pored svih preduzetih mera prevencije i adekvatnog lecenja ostaju trajne posledice na koštano mišicnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet jer to daje vece sanse za uspeh u lecenju.


Lordoza


Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kicme (u krstima). Uglavnom je posledica slabosti trbušnih mišica, ali i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj što se kompezuje naglašenom krivinom u lumbalnom delu kicme. Kada posmatramo dete sa strane (iz profila) uocicemo veliki stomak cak i kod izrazito mršave dece što su u stvari jako oslabljeni i istegnuti trbušni mišici. Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod dece i cesto se ne leci, a kod gojazne dece prodje i neprimecen, zbog narušene statike citavog tela u odraslom dobu je “slaba tacka” na kojoj se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja.




Korekcija deformiteta

Kada se nakon uocenih

nepravilnosti utvrdi jedan od ili cak i dva istovremeno, dete se upućuje na korektivnu gimnastiku. To su terapijske vežbe koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje narušene ravnoteže izmedju koštano zglobnog sistema i mišica. Ukoliko to nije moguce u potpunosti, treba spreciti dalju progresiju deformiteta. Korigovanje deformiteta kicmenog stuba je dugotrajan proces koji zahteva veliko angažovanje kako medicinskih radnika tako i deteta i njegovih roditelja. Samo dobro odabran i u potpunosti primenjen kineziterapijski program vežbi daje mogućnost da se deformitet zaustavi i koriguje delimicno ili u potpunosti

300 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page