top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Masaža u borbi protiv migrene


Nije važno gde boli i šta boli,bol može ozbiljno uništiti život osobe. Danas ćemo govoriti o tako uobičajnoj bolesti kao što je migrena. Postoji mnogo načina za borbu protiv migrene, a masaža je jedan od njih.

Glavni znaci migrene

Glavobolja se može opisati kao migrena ako je bol toliko jak da ograničava ili ometa aktivnost osobe , a takođe negativno utiče na psihološko stanje. Postoje različiti oblici migrena, ali svi oblici imaju slične karakteristike:

· Epizodni ili redovni teški, mučni napadi glavobolje

· Pulsirajući i stalni bol koji traje više od jednog dana.

Za početak bolesti-glavobolje se može posmatrati nekoliko sati ili čak dana pre epizode migrene. Klasične simptome glavobolje prati delimičan gubitak vida, peckanje ili utrnutost lica, zbunjenost,povećana osetljivost na svetlost i dodir, težina u glavi i akutni bol u jednom delu glave.

Obično ovi simptomi traju pet do 10 minuta pre nego što se povuku. Ako osoba može prepoznati simptome i može prepoznati i na vreme doći do terapeuta, specijalista može pomoći u ublažavanju bolova i klijenta i , u nekim slučajevima sprečiti novi napad migrene.

Kako masaža može pomoći kod migrene?

Pristup sa tri aspekta koji uključuje aromaterapiju, masažu i krioterapiju može biti efikasan način u borbi protiv migrene.

AROMATERAPIJA

Prvi korak u borbi protiv migrene je smirenje i opuštanje, a aromaterapija je jedan od najefikasnijih načina za postizanje ovog cilja. U zavisnosti od stanja klijenta, može mu ponudi različite mešavine eteričnih ulja. Na primer, ako klijent zna da su migrene poslledice stresa, pokušajte da koristite eterična ulja muskatnog oraščića, žalfije, smilja i lavande.

MASAŽA

Nakon što odaberete ulje, možete primeniti brojne tehnike (poput akupresure) za smanjenje glavobolje. Pazite da ne dramatično povećate dotok krvi u vrat i glavu, jer to može dovesti do povećane migrene. Mnoge naučne studije dokazale su da se kranio sakralne metode odličan dodatak u borbi protiv migrene.

KRIOTERAPIJA

I na kraju, treća faza lečenja je krioterapija (hladni tretman; fizioterapeutska procedura, čije delovanje se zasniva na odgovorima tela na hipotermiju spoljnog (receptorskog)sloja kože). Terapeut će hladnim kamenjem pokušati da smanji višak krvi u glavu, čime će normalizovati cirkulaciju krvi. Izvođenje ove tehnike , maser-terapeut će smanjiti osećaj pritiska koji klijent doživljava u glavi, pomažući da se smiri i opusti. Za ovesvrhe postoje posebnodizajnirani mermerno kamenje koji se prethodno hlade. Ovo kamenje se nanosi na određene područja lica i vrata kako bi se postigao željeni efekat. Oko 30% pacijenata sa migrenom počinje da oseća lakše tokom tretmana.

Malo o terapiji hladnim kamenjem

Ova terapije deluje na principu prenosa toplote.Kada hladni predmet (kamen) u direktnom kontaktu sa telom više temperature (ljudska koža), hladni predmet će apsorbovati toplotu u pokušaju da postigne ravnotežu. Kada se hladno kamenje stavi na kožu, oni izazivaju sužavanje krvnih sudova. Nakon uklanjanja hladnog kamenja, krvni sudovi se ponovo šire , dok su ćelije zasićene obnovljenom krvlju i kiseonikom. Ovaj proces poboljšava cirkulaciju. Postoje dve glavne vrste kamenja koji se koriste za ovu vrstu masaže. Kamenje iz morskih sedimenata i mermer, jer ove stene najduže zadržavaju hladnoću.

Prednosti hladnog kamenja:

· Smanjenje edema (otoka);

· Smanjenje grčeva mišiča;

· Stimulacija autonomnog nervnog sistema;

· Poboljšava metabolizam tkiva;

· Uticaj ne samo na površinska tkiva.

Kontraindikacije

Pre nego što odete na masažu, obavezno se obratite lekaru. Obavestite masera ako imate zdravstvenih problema, preloma ili tumora. Masaža hladnim kamenom ima nesporne prednosti, ali nije pogodan za sve.

Masaža pomaže ljudima da se izbore sa bolom. Za one klijente koji redovno pate od migrene ili su se tek suočili sa ovom bolešću, masaža može biti dobar pomoćnig u borbi protiv ovog problema.

277 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page