top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Karantinska aromaterapija


Svi sada sedimo kući, ali mnogi i dalje rade na mreži - oni posluju, održavaju seminare, daju konsultacije, stiču nova znanja, veštine i tako dalje. Svi znaju da fokusiranje kod kuće na poslu nije tako jednostavno -atmosfera doprinosi opuštanju i odmoru, omiljen krevet u blizini .....

Kako održati produktivnost ?

Pored toga, razni spoljni faktori utiču na raspoloženje, fizičko zdravlje i kognitivne sposobnosti. Uprkos činjenici da kod kuće, kako kažu, zidovi pomažu, u takvim uslovima nas još uvek mogu prestići glavni neprijatelji naših lista obaveza - stres, približavanje rokova, negativna informativna pozadina loš san , anksioznost ...

Aromaterapija kod kuće je jednostavan i efikasan način da se oraspoložite, poboljšate koncentraciju i dobijete motivaciju. Svi znamo da mirisi eteričnog mogu da nam daju ugodne uspomene, emocije, opuštaju telo i um, ali osim toga, mogu nam pružiti živost i uspostaviti red u našim glavama.

1. ULJE PAPRIKE

Ulje paprike je prirodni stimulans koji može pvećati koncentraciju, dati energiju i pobljšati raspoloženj. Njegova aroma pomoći će vam da sastavite svoje misli i preuzmete posao koji dugo odlažete. Ako zelite da osetite trenutni porast energije, ulje paprike možete udisati direktno iz boce. Za dugotrajni efekat ovo ulje se može utrljati par kapi u zglob, vrat ili slepoočnicu. I naravno, sva ulja o kojima ćemo danas govoriti mogu se rasprašiti difuzorom i aromatičnom lampom.

2. LIMUNOVO ULJE

Osvežavajuća i osvežavajuća aroma limuna jedno je od najmoćnijih esencijalnih ulja sa stimulativninim efektom. Limun daje energiju i istovremeno smiruje, ublažava anksioznost i pomaže u prikupljanju misli. Pored toga , esencijalno ulje limuna jača imunološki sistem zahvaljujući svom antioksidantnom sadržaju i detoks efektu, što je sad posebno važno za sve nas . Da bi smo ostali produktivni kod kuće i ne razboleli se nakon prvog provetravanja u sobi, moramo da održavamo zdravlje i imunitet. Moćete dodati limunovo ulje u aromatičnu lampu, kupku tople vode ( samo par kapi ) ili losion za telo. Pored toga, zajedno sa aromaterapijom, možete početi piti vodu sa limunom - nikad ne boli!

3. ULJE EUKALIPTUSA

Ulje eukaliptusa široko se koristi za oboljenje respiratornih bolesti i zagušenja sinusa, ali to se ne završava njegovim korisnim svojstvima. Umorni mozak se ne može nositi samo radnim zadacima. Aroma ulja eukaliptusa može vam udahnuti novi život - savršeno oživi telo i um. Pored toga, ovo ulje poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, što vam pomaže da ostanete koncentrisani i da se oslobodite glavobolje izzvane dugim radom na računaru. Kao i ulje paprene metvice, ulje eukaliptusa moće se disati direktno iz boce ili se utrljati na kožu, kapnuti u difuzor ili aromatičnu lampu.

4. ULJE CIMETA

Miris cimeta u našoj zemlji povezuje se ne toliko sa aromaterapijom koliko sa ukusnim pecivima i kolačima, ali ovaj začin može ugoditi ne samo zbog njegovih gastronomskih kvaliteta. Eterično ulje cimeta poboljšava memoriju i kogitnivne funkcije. U obliku ulja , aktivni sastojci cimeta imaju veoma izražen efekat, pa pre apliciranja u kožu morate razblažiti. Najbolje je dodati ovo ulje u difuzor ili aromatčnu lampu sa uljem limuna i ruzmarina,

5. ULJE LAVANDE

Lavanda ima vrlo nežnu, ali jaku aromu.Eterično ulje lavande pomaže u borbi protiv stresa i nervne napetosti - dva glavna neprijatelja naše produktivnosti. Štaviše, lavanda pomaže u borbi protiv depresije, anksioznosti i glavobolje - ima mnogo mogućnosti za upotrebu.

Jedan od ključnih produktivnosti je dobar san. Pokusajte da posteljinu i jatuk pospete vodom razblaženom uljem lavande - vaš san će postati mnogo dublji. Ako želite da u potpunosti otkrijete druge aspekte ulja lavande, poput sposobnoti za borbu protiv glavobolje, koristite je sa uljem ruzmarina,eukaliptusa ili limuna.


32 views0 comments

Comments


bottom of page