top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Uticaj klasične masaže na endokroini sistem i imunitet


Ipak, lekari i naučnici stalno rade na proširenju baze dokaza o masaži. Tako, na primer, pod preovlađujućom negativnom epidemiološkom situacijom, ne bi bilo nepotrebno skrenuti našu pažnju na sutdiju objavljenu u časopisu Alternativni časopis o alternativnoj i komplimentarnoj medicini, čija je tema proučavanje efekata klasične masaže dugim potezima, štipkanje , kružni pokreti, vibracije i udaranje na hormonalni sistem tela i imunitet.

Naučnici iz Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu SAD, zajedno sa istarživačima iz Medicinskog centra i medicinske škole sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, nasumično su podelili 53 zdrave i odrasle osobe u dve različite grupe. Učesnici iz prve grupe su prisustvovali su jednoj seansi klasične masaže nedeljno, a oni koji su podeljeni u drugoj grupi prisustvovali su seansi takozvane "placebo masaže", koja koristi lagane dodire stražnjom stranom ruke da nema praktičan efekat.

Seanse su obe trajele 45 minuta,a za njih su bili odgovorni profesionalni licencirani maseri teraputi . Pre i posle seanse, od ispitanika su uzeti uzorci krvi kojima se utvrđuje nivo određenih hormona i cirkulirajućih limfocita (belih krvnih zrnaca). Istarživači su otkrili da je kod ljudi koji su prisustvovali klasičnim masažama, posle seanse, došlo do izrazitog smanjenja antidiuretskog hormona ili vazopresina (arginin-vazopresin ),koji ims važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i zadržavanje vode. U grupi za placebo masaža nisu primećene takve promene.Značajne promene nivoa hormona stresa - kortizola - nisu otkrivene u obe grupe, osim toga, nivo limfocita se takođe nije promenio. Međutim treba napomenuti .

Ovi preliminarni podaci omogućili su naučnicima da zaključuju da čak i jedna seansa klasične masaže ima klinički značajan uticaj na hormonalni i imuni sistem ljudskog tela. Međutim, kako bi se istražili specifični mehanizmi promena nivoa određenih hormona, potrebne su dodatne studije

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page