top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Kako se leči i sprečavaju mišićni čvorovi


Šta su mišićni čvorovi ?

Mišićni čvorovi su tvrda, osetljiva područja mišića koja se stežu i skupljaju čak kada mišić miruje. Ova napeta mišićna vlakna mogu na dodir izazvati bol u drugim delovima tela. Takođe su poznate kao tačke okidači .

Mišićni čvorovi mogu biti uzrokovani:

- sedentarni način života (osoba koja je navikla mnogo da sedi)

- prekomerno korišćenje ili povređivanje mišića

- loše držanje


Dehidracija, nezdrave prehrambene navike i stres i anksioznost takođe mogu doprineti mišićnim čvorovima. Mišižni čvorovi mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali obično se nalaze u leđima, ramenima i vratu. često se pojavljuje i u glutealnim mišićima.

Mišićni čvorovi mogu da izazovu bolne osećaje i bol u mišićima i zglobovima. Kada dodirnete čvor mišića, može se osećati otečeno, napeto ili kvrgavo. Takođe se može osećati zategnuto i kontrahovano, čak i kada pokušavate da se opustite, a često su osetljivi na dodir. Pogođeno područje može se čak upaliti ili nateći.

Mišićni čvorovi mogu izazvati simptome u područijima izvan mišića, uključujući:

- glavobolje

- zubobolja

- uši

Takođe možete iskusiti stres, anksioznost i depresiju i imati poteškoće sa spavanjem.


Lečenje


Lečenje mišićnih čvorova može potrajati. Da bi ste se rešili čvorava, moraćete da razbijete čvorovito tkivo i smirite upaljene živce. Slede neke stvari koje možete učiniti da pomognete razbijanju čvorova i nalaženju olakšanja.


Odmori se



Dozvolite telu da se odmori ako imate mišićne čvorove. Odmorite se od bilo kakavih aktivnosti koje uzrokuju čvorove ili koje povećavaju vaš bol i nelagodu. Posvetite što više vremena opuštanju. To može uključiti duže spavanje nego obično ili ležanje u udobnom položaju pomoću jastuka za podupiranje tela.


Istezanje


Nežno istezanje koje izdužuje mišiće može vam pomoći da oslobodite napetost u telu. Budite nežni prema sebi dok se istežete . Ne prisiljav


ajte se na bilo koji položaj i ne radite bilo šta što uzrokuje bol.

Za najbolje rezultate zadržite istezanje najmanje 30 sekundi i polako ga opustite da bi ste smanjili rizik od povreda.


Vežbajte


Aerobne vežbe mogu pomoći u ublažavanju mišićnih čvorova . Ako su vam čvorovi u ramenima ili vratu, bavite se skakanjem, plivanjem i bilo kojim drugim pokretima ruku koji rade na mišićima ramena i vrata. Ovo isteže mišiće povećava im dotok krvi. Povećano snabdevanje krvlju pomaže u filtriranju toksina.



Topla i hladna terapija


Korišćenje kombinacije toplote i hladnoće može pomoći u ublažavanju bolova i upala zbog mišića čvorova.

Hladnoća pomaže u stezanju krvnih sudova, što smanjuje otok, da bi ste primenili hladnoću, koristite hladan oblog 10 minuta, a zatim ga uklonite najmanje 15 minuta. To možete ponavljati dok ne počnete da pronalazite olakšanje.

Toplota opušta i opušta ukočene mišiće i ublažava bol. Toplota može povećati protok krvi, što umanjuje bol.Da bi ste primenili toplotu, koristite t


ermo podlogu.

Naizmenično koristite hladnu ili toplu terapiju ili koristite onaj koji najbolje oodgovara vama. Terapija vruće hladno trebate koristiti zajedno sa drugim terapijama.

Pronađite preparat koji sadrži mentol ili kamfor. Pre nego što počnete da koristite preparat proverite na jednom delu kože najbolje na unutrašnjoj strani podlaktice. Sačekajte 24h da se uverite da nema negativnih reakcija. Ako nema reakcije, trebalo bi da primenite na druge delove tela.


Opuštanje pritiska u tački okidanja

Ova terapija deluje pritiskom na vaše tačke okidača. Kvalifikovani terapeuti vršiće pritisak na mišični čvor dok ne omekša i opusti se. Nakon se


rije tretmana, imaćete niz pokreta koje ćete dovršiti kod kuće.



Fizikalna terapija


U ozbiljnijim slučajevima masažu za lečenje mišićnih čvorova. Masažna terapija povećava cirkulaciju i poboljšava protok krvi. To može poboljšati funkciju mišića i pomaže u opuštanju mišića. Ovo pomaže u ublažavanju bolova i ukočenosti.

Imajte na umu da jedna terapija nije dovoljna da vas potpuno izleči. Verovatno će vam trebati nekoliko čestih tretmana. Jednom kada vidite p


oboljšanja, možete u razmacima da idete na tretmane.

Postoje nekoliko vrsta masaže. Vrsta od koje ćete najviše imati koristi zavisiće od težine vaših mišićnih čvorova i vaših ličnih preferencija. Možada ćete morati da isprobate nekoliko različitih vrsta masaže pre nego što pronađete neku vrstu koja vam se sviđa.


Samo - masaža


U nekim slučajevima možete sami masirate bolne mišiće. Pronađite mišićni čvor i nežno ga masirajte pristima. Dok masirate, usredsred


ite se na pokušaj opuštanja uskih mišićnih vlakana i ublažavanje napetosti.

Čvrsto pritisnite u pogođeno područje i napravite prstima male krugove. Takoše možete postaviti tenisku lopticu između leđa i poda ili zida i kotrljate napred i nazad po lopti da biste više pritiskali čvor. Eksperimentišete laganim i nežnim pomeranjem lopte kako biste izvršili pritisak na tačke napetosti. Na sličan način možete koristiti valjak od pene.


Duboka masaža tkiva



Ova vrsta masaže koristi snažne udarce da bi oslobodila hroničnu napetost mišića. Cilja na dublje slojeve mišćnog i vezivnog tkiva . Često se kori


sti za lećenje oštećenja mišića od povreda.


Prevencija


Postoji nekoliko načina za sprečavanje stvaranja mišićnih čvorova.

- Uvek vežbanje dobro držanje tela u svakodnevno životu. Usredsredite se na opušteno sedenje, s ramenima okrenutim prema dole i izbegavajte zgrčenos dok sedite.

- Dovoljno se odmorite i adekvatno vežbajte.

- Zagrejte se i ohladite tokom vežbanja i nemojte preterivati . Previše teško podizanje i prebrzo trčanje mogu prouzrokovati povrede koje takođ


e mogu dovesti do čvorova u mišićima.

- Ne sedite duže vreme. Napravite pauzu, pa ustanite i pomerite se bar jednom na sat vremena.

- Radite jednostavna istezanja tokom dana kako vam mišići ne bi postali zategnuti. Možete čak i da vežbate dok sedite za stolom ili gledate televiziju. Dovedite svest o poravnjanju tela dok se bavite fizičkim aktivnostima.

- Održavajte zdravu ishranu koja uključuje kallcijum,kalijum i magnezijum i pijte puno vode. Prerađenu hranu zamenite svežom, celokupnom hranom.

- Razmislite o redovnima masažama koje će vam pomoći da se opustite,steknite fleksibilnost i održite mišiće zdravima.


18,890 views0 comments

Comments


bottom of page