top of page
Search
  • Writer's pictureMarko Paunovic

Kupke i opustanje


Fitnes kupka

U čistu posudu sipajte litar vode, rendanu koru dva limuna i šaku bosiljka. Prokuvajte, ostavite da vri jedan minut i zatim sve sipajte u kadu punu vode za kupanje. Limun zateže kožu, podstiče metabolizam masnog tkiva i smanjuje celulit, a bosiljak je koristan zato što pojačava drenažni učinak kupke.

Medena kupka

Umutite tri žumanceta sa tri kašike maslinovog ulja i, polako mešajući, dodajte čašu pavlake i dve kašike meda. Smesu umasirajte na telo i lice, možete i na kosu, pa sačekajte desetak minuta. Zatim se potopite u kadu s toplom vodom koja će pojačati dejstvo sastojaka iz maske. Posle 20 minuta masirajte kožu lufa-rukavicom, dok masku potpuno ne uklonite s tela. Izađite iz vode, brzo se istuširajte mlakom vodom i obrišite se peškirom.

Uspavljujuća kupka

Kupka s cvetovima lavande idealna je za veče, pre spavanja, jer deluje umirujuće. Posle nje se lako zaspi. Stavite šaku lavande u vodu za kupanje ili, umesto toga, upotrebite 20 kapi esencijalnog ulja lavande. Kako biste pojačali pozitivno dejstvo kupke, pored kade stavite posudu s jako vrućom vodom, umočite u nju čistu pamučnu krpu, iscedite je i zatim njome dobro istrljajte vrat, ramena i tabane. To su, naime, delovi tela u kojima se akumulira napetost.

Čajna kupka

Prelijte vrelom vodom dve šake matičnjaka, majčine dušice i nane, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se oslobodila eterična ulja iz biljaka. Zatim čaj sipajte u kadu sa vodom, a biljke stavite u platnenu vrećicu. Lezite u toplu kupku i masirajte telo platnenom vrećicom. Posle dvadesetak minuta nežno peškirom pokupite vodu sa tela. Topla voda pomaže eteričnim uljima da ih koža apsorbuje, a masaža biljem poboljšava cirkulaciju. Ako imate masnu kožu, ne morate je mazati mlekom.

KUPKA PROTIV UMORA

U vodu sipajte od šest do osam kapi eteričnog ulja ruzmarina i žalfije, koja imaju analgetičko i antispazmolitičko dejstvo, te podstiču cirkulaciju. Kupka je idealna za sve koji pate od proširenih vena, imaju bolove i grčeve u nogama. Primenjujte kupku jednom nedeljno.

JUTARNJA KUPKA

U kadu s vodom temperature 18–24 stepeni dodajte od šest do osam kapi ulja eukaliptusa, bora, limuna ili mente, po vašem izboru. Pripremite kupku ujutro i krenite u nov radni dan p

uni optimizma jer će vas ova kupka razbuditi i dati vam energiju.

MLEČNA KUPKA

Zagrejte litar i po mleka (3,2 odsto mlečne masti), pomešajte ga s kašikom meda i sipajte u kadu s toplom vodom. Nemojte ispirati kupku sapunom jer ćete tako sprati i zaštitni film koji mleko ostavlja na koži. Kad izađete iz vode, potapkajte se peškirom i namažite mlekom za telo. Ova kupka idealna je za osobe sa suvom kožom.

LJUBAVNA KUPKA

U posudu sipajte 20 grama morske soli, 30 kapi ulja sandalovine, 10 kapi lavandinog ulja, 2 kapi ulja od ruže i 5 kapi ulja ilang-ilang. Uronite u kupku zajedno sa voljenom osobom jer ovo je pravi afrodizijak.





50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page